VM

År 1930 spelades den första VM turneringen i Uruguay och det var meningen att 16 lag skulle delta men i slutändan blev det endast 13 lag som deltog eftersom den kostsamma resan till Sydamerika blev för mycket för 3 lag.

Sedan har det precis som för EM utökats allt eftersom. Nu diskuterar man om det ska vara 48 lag men det röstades ner för kommande VM i Qatar 2022, återstår att se om man kommer att köra med 48 lag til VM 2026. Idag är det istället 32 lag som deltar och så har det varit sedan VM i Frankrike 1998, mer historia finns naturligtvis i Wikipidea alla VM genom tiderna att gå igenom.

Minnen från VM är ju många och som svenskar kan man inte bortse från vår främsta framgång 1958 då Grenoli och grabbarna tog silver efter att ha förlorat finalen mot Brasilien och den nya stjärnan Pele’ som gjorde entre på de stora arenorna då.

Annars är det goda minnen också från 1974 då vi kom på en femteplats med ett mycket bra lag där Ralf Edström, Ronnie Hellström och Roland Sandström var några av stjärnorna.

Sommaren 1994 minns väl alla och hur vi grävde guld i USA och kom hem med ett VM brons efter en makalöst bra turnering med kvartsfinal dramat mot Rumänien som topp och Thomas Ravellis straffräddning som avgjorde matchen och skickade oss till semifinal mot Brasilien där vi inte kunde lyckas vinna trots mycket bra spel. Sen vinst i match om tredje pris mot Bulgarien och vem minns inte Henrik Larssons avgörande mål i den matchen?

Jag minns 1978 då VM gick i Argentina och där Diego Maradona fick sitt genombrott oh bar fram Argentina till det efterlängtade guldet efter att ha besegrat Nederländerna med 3-1 efter förlängning.

Från Spanien VM 1982 minns vi den berömda läggmatchen mellan Västtyskland och Österrike som man vann med 1-0 vilket betydde att båda nationerna gick vidare på målskillnad och man slutade praktiskt taget att spela efter målet och blev oerhört impopulära efter detta.

Italien 1990, Sveriges sämsta VM genom tiderna efter att ha förlorat i gruppspelet med 1-2, 1-2, 1-2 mot Costa Rica bland annat. Tyskland tog hem turneringen och minnesvärt är Kamerun och deras Roger Milla som gjorde 4 mål i turneringen och dansade med hörnflaggan.

USA 1994 och Sveriges otroliga VM, Brasilien vann mot Italien i finalen.

1998 i Frankrike och deras kanon-VM där det räckte hela vägen och man vann mot Brasilien i finalen där Zinedine Zidan blev stor hjälte.