Fotbollens charm och baksida

Det finns få sporter som lockar så många människor som fotboll. Det är å andra sidan inte så konstigt då fotbollen mest troligt är den sport runt om i världen som exponeras mest. I alla fall är det så i Europa. De stora namnen som Leo Messi, Cristiano Ronaldo och även Zlatan Ibrahimovic har ökat intresset för fotbollen både i Sverige och i många andra länder.

Det finns dock de som tycker att fotboll är fruktansvärt tråkigt. Att det går långsamt och alla har väl hört klassikern “hur kul är det att se 22 spelare jaga en boll, ge dem var sin istället så är alla nöjda”.

Man ser logotyper på fotbollslag vart man än går

Men trots allt så är fotboll en charmig sport. Man ser dagligen kopplingar till fotbollen då man stöter på människor med kläder, kepsar eller andra accessoarer som har favoritlagets logo på. Det kvittar om man är ute och promenerar, är i affären och handlar eller befinner sig på stranden en varm sommardag. Då ser man ofta människor gå runt med en snygg handduk med tryck av exempelvis sitt favoritlag i Sverige eller utomlands.

Så kort och gott så är fotboll en sport som både engagerar och intresserar många av oss.

Charmen med fotboll

Någonstans är det just engagemanget och intresset som är den största charmen med fotboll. Var man än är hittar man likasinnade och man kan starta långa diskussioner om allt från favoritlaget, en motståndare eller fotboll i allmänhet. Det är även ett trevligt sätt att konversera, dels då det är ett intresse man tycker om att diskutera, dels får man möjlighet att skapa nya vänner som man kan ha med sig resten av livet.

Allt är dock inte positivt

Även om fotbollen många gånger förbrödrar, så finns det även förstörande moment på fotbollsscenen. Det handlar framför allt om huliganer som inte har något alls emot att ge sig på konkurrerande lags supportrar fysiskt. Det kan ske både intill arenan, men även på andra ställen. Detta är ett stort problem eftersom alla icke-huliganer riskerar att bli drabbade. I tillägg så kostar det stora skattemedel med all polis och all bevakning som krävs för att hålla bråkstakarna från varandra. I vissa fall har det lett så långt som till dödsfall och det är absolut oacceptabelt!

Fotboll ska som sagt vara en trevlig och underhållande sport som förenar. I teorin så finns det ju inget som hindrar att rivaliserande supportrar äter eller dricker något innan eller efter en match. De har ju trots allt samma intresse. Men i praktiken verkar det på många håll inte fungera. Här finns det mycket att jobba på för att göra fotbollen till en glädjestund för alla.