EM

Det finns mycket att minnas när vi pratar om EM Frankrike i fotboll och det första jag kommer att tänka på är Michel Platini som i EM 1984 verkligen slog igenom med dunder och brak med att blir EM’s skyttekung och även främste målskytt någonsin i ett EM. Han gjorde mål i varje match och tillsammans med Alain Giresse, Jean Tigana och Luis Fernandez som utgjorde kärnan i mästarlaget som tog EM-guld till slut efter att ha vunnit över spanien i finalen med 2-0

Ett annat starkt minne, särskilt för oss svenskar är ju EM i sverige 1992. Kommer ni ihåg hur det gick för Sverige? Ja, de åkte ut i semifinal mot Tyskland efter en mycket bra match. Danmark, som egentligen inte skulle vara med men fick en gratisplats eftersom kriget i Jugoslavien hade börjat och den gratischansen tog man verkligen och gick hela vägen och vann guld i EM

Spanien och Tyskland är de två lag som lyckats bäst genom åren, Spanien har 3 guld (-64, 20018 och 2012) och silver 1984. Tyskland har hela 9 medaljer, 3 guld -72, -80 och 96. 3 silver och 3 brons.

Utvecklingen av antalet lag som spelare i turneringen har också förändrats. Numer består turnering av 24 lag sedan 2016 och dessutom kommer ju nästa turnering 2020 arrangeras av flera länder i Europa varav Sverige förmodligen kommer att bli ett land.

Andra minnesvärda tillfällen är ju Marco Van Bastens otroliga mål i EM-finalen 1988 mot Tyskland där han fixade ett guld till Nederländerna och skapade en start på en otrolig karriär dessutom. Ett annan stor överraskning var ju Greklands guld 2008 efter att i finalen i Portugal besegrat dom med 1-0, en större knall som bara kan jämföras med Danmarks EM-guld -92.

i 1996 år EM var Tjeckien den stora överraskningen och de gick så när hela vägen fram till guld med Tyskland blev för svåra och vann med 2-1 första EM gick 1960 och då hette det inte EM utan istället europacupen och slutspelet spelades i Paris, Frankrike. Det var 17 nationer som ställde upp och man spelade inte i grupper som nuförtiden utan hemma och borta möten cupform. Sovjetunionen van finalen mot Jugoslavien efter förlängning och tilläggas ska att flera stormakter inom europeisk fotboll saknades som Tyskland, Italien och England. Spanien var med med de vägrade åka till Sovjet för att spela kvartsfinalen och blev därför uteslutna.

1968 hade man sedan organiserat om och då började man kalla turneringen för EM. Fortfarande var det inte många lag med utan endast 4 lag fram till 1980 då man utökade till 8 lag. Sedan har man utökat hela tiden, 1996 var det 16 lag för första gången i historien och som sagt numer är det 24.