Proffslöner

I proffsvärlden så är det ju självklart helt andra summor vi pratar om än vad spelarna tjänar i allsvenskan och superettan. Det är ju hisnande siffror när man tittar på de bäst betalda spelarna, Lionel Messi t ex tjänade under säsongen 2017/18 126 miljoner euro om man räknar in bonusar, sponsorintäkter och reklamavtal. Detta motsvarar 1.3 miljarder svenska kronor. Den som tjänar näst bäst är Cristiano Ronaldo som i år spelar i Juventus men som under sista året i Madrid tjänade ca 94 miljarder Euro.

Vår egen Zlatan Ibrahimovich fick ihop en skaplig lön sista säsongen i PSG också, han tjänade 200 miljoner svenska kronor.

Den bäst betalda ligan i världen är Premier League och snittlönen varje vecka ligger på 539.000 kronor det är intressant att ligan i Brasilien har en snittlön på 138.000 i veckan och ligger med det på 7:e plats i denna listan. Allsvenskan finner vi på 27 plats i denna lista.

Sporting Intelligence och ESPN kom 2015 ut med en 10 i topp lista på vilka klubbar inom alla sporter som betalar ut bästa löner och listan domineras stort av fotbollsklubbar, av de 10 är 8 stycken fotbollsklubbar med PSG (Frankrike), Madrid (Spanien) och Manchester City (England) på topp tre. Endast 2 baseboll-lag var det som bröt fotbollens dominans i löneligan.

Den amerikanska fotbollsligan MLS har ju storsatsat ordentligt de senaste åren och man har, precis som de andra stora sporterna basket, hockey, baseboll och amerikansk fortboll, minimilön och lönetak för hur mycket en klubb får spendera i spelarlöner. Minimilönen är ca 565.000 kronor per år och bland toppen för i spelarlöner (2017) hittar vi Kaka som spelade i Madrid tidigare med 63 miljoner kronor om året. En annan känd profil är den tyske fotbollsspelaren Bastian Schweinsteiger som tjänar ungefär 47 miljoner kronor om året.

Zlatan, som precis har blivit framröstad som bästa spelaren i ligan har i år en årslön på 68 miljoner kronor och det är ju inte fy skam det heller. Wayne Rooney som är en annan välkänd profil tjänar “bara” 33 miljoner kronor.

Sammanfattningsvis ska sägas att det är helt klart otroliga summor som florerar i proffsligorna runt om i världen för fotbollspelare och idag är varje spelare omgärdad av ett team som tar hand om allt runt omkring spelaren som sponsorer, uppvisningar, uppdrag från klubben, landslag, volontär uppdrag ja allt möjligt som tänkas kan.