Sverige

Först ska vi vrida blickarna mot Sverige och försöka se hur det ser ut med löner till svenska fotbollspelare.

Om vi först riktar in oss på Allsvenskan så är genomsnittet för herrarna (Beräkning för 2017) 104.319 kronor vid en anställning som är ett år eller längre. en intressant iakttagelse är att man nu är över 100.000 för första gången någonsin. Viktigt att notera är att i beräkningarna ingår också eventuella bonusar vid vinster, mål, signing av kontrakt osv.

För 2019 beräknas lönenivån ligga på ungefär samma nivå och det finns spelare i främst Malmö FF som tjänar upp mot 200.000/månaden (Marcus Rosenberg exempelvis) och i AIK Sebastian Larsson. Lägst ner i listan hittar vi Falkenberg och AFC Eskilstuna där genomsnittet är runt 30.000 kronor.

Går vi sedan vidare till superettan och då kan vi konstatera att genomsnittslönen är betydligt lägre där. För inkomståret 2015 så har man ett snitt på runt 23.000 kronor i månaden.

Alltså en stor skillnad mellan allsvenskan och superettan som synes. Men sen skiljer ju också publiksiffrorna väldigt mycket mellan de båda serierna. Allsvenskan hade 2018 över 2 miljoner i publik vilket gör ett snitt på över 8.000 personer per match. I Superettan var motsvarande siffra 540.000 totalt ca och snittet runt 2.200 personer per match. Detta avspeglar ju sig i löner också. Dessutom har ju de allsvenska lagen betydligt lukrativa TV-avtal och kan där håva in ordentligt med pengar till verksamheten.

Till säsongen 2020 har TV bolaget Discovery Network Sweden skrivit på ett TV avtal med Svensk Elitfotboll som kommer att tredubbla nivån mot idag. Det blir intressant att se hur detta kommer att märkas av på spelarlöner eller om man hittar andra vägar för att utveckla den svenska fotbollen.

Går man sedan ner i de lägre divisionerna så är självklart inte lönerna speciellt höga heller. I vissa klubbar får spelarna en korv med bröd efter matchen och man är heller inte proffs utan har heltidsjobb många gånger och fotbollen som en hobby istället. En sak som man ser förekommer dock är många fotbollspelare som värvas hit från länder utanför EU och betalas minimilön för idrottare utanför EU, 14.300 kronor i månaden. Och det är i många fall kanske för en spelare som i själva verket är värd betydligt mer än så, men här ser klubbarna en möjlighet att få en bra spelare till ett mycket lågt pris och kortsiktigt sportslig utdelning dessutom. Men de som kommer i kläm här är ju spelaren själv som har svårt att överleva på den knappa lönen han får utbetald. Förhoppningsvis så kan det nya avtalet som nu gör att pengar väller in till elitklubbarna också göra att man hittar satsningar för att förbättra bredden i fotbollen i hela Sverige också.

Om vi ser på damerna så kan man säga att de tjänar ungefär en niondel av vad herrarna i allsvenskan tjänar, snittet för damerna är ca. 10.000 kronor per månad och då ska man ändå beakta att Sverige ligger 5:a på lönelistan i världenmen de tjänar på tok för dåligt i jämförelse med männen. Kanske nya TV avtalet kan ändra på detta?