Colombia

Colombia är ett land där fotbollen är allt i stort sett, precis som i Brasilien. Ser man till den inhemska ligan så har de båda storstäderna Bogota 4 lag och Medellin 4 lag i högsta serien. Medellin med storlaget Atletico Nacional och dessutom Independiente Medellin och Envigado. Sen har man också Leones som är ett mindre lag bestående av yngre spelare, ligan som numer heter liga Aguilla heter liga Aguilla är bestående av totalt 20 lag. Topplagen är Nacional, Medellin, Santa Fe, Tolima, Junior, America De Cali.

Envigado har fostrat många spelare som sedan kommit att bli landslagsspelare och den mest kände är självklart James Rodrigues som numer spelar i Bayern Munchen och bundesliga.

Under 2018 hade Colombia 337 utlandsproffs vilken majoriteten spelade i sydamerika men hela 28 stycken i Spanien och 41 i Mexico. I senaste Copa America åkte Colombia ut i kvartsfinalen mot Chile efter att ha förlorat på straffar. Förhoppningsvis kan de komma lite längre nästa år då Copa America spelas i Argentina och Colombia.

Andra kända Colombianska spelare är ju självklart Carlos Valderama med sitt ljusa lockiga hår och Rene’ Higuita, målvakten som också kallades skorpionen efter sina patenterade räddningar med baksidan av benen.

Radamel Falcao är ju en spelare som fortfarande är aktiv och har gjort fantastiskt mycket för Colombiansk fotboll.

En annan spelare är ju Andres Escobar som blev skjuten efter VM 1994 då han så olyckligt gjort ett självmål som betydde respass för Colombia.

I senaste rankingen gjorde i Juni 2019 hittar vi Colombia på 13:e plats där Sverige för övrigt finns på 17:e.