Amatörlöner

När man tittar på amatörer i fotboll så är det ju självklart någonting annat än proffsspel eller elitfotboll eftersom den stora skillnaden att amatörer inte har fotbollen som sin huvudsakliga sysselsättning utan oftast har ett arbete och träningen är förlagd till tider då de flesta inte arbetar. Ersättningarna är inte heller i närheten av de nivåer man pratar om i proffsligorna utan man får kanske ersättning i form av gratis skor och kläder. Också ersättning för förlorad arbetsinkomst är vanligt.

I England t ex är det ju relativt vanligt att amatörlag kommer långt i den engelska cupen och oftast är det ju så att motivation slår klass när amatörlagen lyckas att slå nåt av proffslagen och skrälla. Dessutom så kanske inte alltid proffslagen använder sig av de bästa spelarna eftersom det idag är så oerhört många matcher att spela för lagen och man har i proffslagen oftast dubbelt så många spelare jämfört med för några år sedan. Det gör ju att budgeten för proffslagen har ökat och man får också därför se till att man ger alla spelarna möjlighet att spela till sig en plats i huvudlaget.

Amatörerna i övriga länder i världen skiljer sig inte så mycket från Sverige, det är mer knappa förhållande på ett eller flera sätt. Många spelare i fattiga länder har kanske inte heller nåt jobb utan den enda möjligheten för dom att göra karriär är att prestera inom fotbollen men det är klart att majoriteten misslyckas med att bli något. Inte så konstigt heller då ca 240 miljoner människor idag spelar fotboll enligt beräkning från FIFA (internationella fotbollförbundet). Mer intressant läsning om fotbollen och den finns på wikipedia.